Нов регламент за гео-блокирането влиза в сила в Европейския съюз. Става

...
Нов регламент за гео-блокирането влиза в сила в Европейския съюз. Става
Коментари Харесай

Нови правила за преносимост на цифровите услуги влизат в сила в ЕС

Нов регламент за гео-блокирането влиза в действие в Европейския съюз. Става дума за нови правила за преносимост на цифрови услуги при краткосрочно пътешестване в Съюза като абонаменти за филми, книги, музика. Правилата произтичат от различен, към този момент настоящ правилник, само че слагат известни ограничавания, свързани на първо място с безплатното онлайн наличие и предоставяното от публични медии.

Това разяснява ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в предаването „ Преди обед ” по bTV.

По думите му регламентът не слага ограничаване по повод типа на стоките, които жителите може да изберат да си купят през задграничен уебсайт от друга страна-членка на Европейския съюз.

Обществените медийни оператори могат да избират дали да вкарат новия режим на регламента или да останат на остарелия режим. Но те би трябвало да оповестят решението си, с цел да са наясно потребителите с изискванията на прилагане. 

Председателят на КЗП е безапелационен, че би било нелоялна процедура, в случай че търговците не съблюдават условията на регламентите, защото те имат директно деяние и са със силата на закон. Той разясни, че особено за гео-блокирането тече гратисен интервал и новите правила ще стартират да се ползват от началото на декември.

Маргаритов цитира данни от изследвания на европейските институции, според които над 60% от онлайн търговците в Съюза са практикували по един или различен метод гео-блокиране. От друга страна, към 15% от европейските консуматори постоянно пазарят трансгранично. „ Т.е. това е един дребен %, което още веднъж би могло да се каже, че е обвързвано с избрани усложнения, които потребителите са имали, когато са се насочвали да пазарят от уеб сайтове от друга страна – били са пренасочвани или им е бил отказван въобще достъпът до подписване на договорка ”, изясни ръководителят на КЗП

При въпрос на водещия за какво някои търговци блокират свои евентуални клиенти Маргаритов изрази съмнение, че тази процедура съществува поради пазарни тактики, свързани с по-голямата трудност за търговците да селектират, групират и доставят до по-далечни дестинации определените от клиентите им артикули.

Продължава на страница 2.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР